We willen het vandaag even met jullie hebben over gevoelens die de voortgang in een gesprek of overleg in de weg kunnen zitten. Vaak wordt gedacht dat een moeilijk gesprek alleen opgelost kan worden door alle feiten echt helder op een rijtje te krijgen. En ook nogal eens dat negatieve gevoelens die in de weg lijken te zitten, alleen maar afleiden van waar het werkelijk over zou moeten gaan.

Heb je dat ook wel eens, dat je met iemand in gesprek bent en dat die ander er steeds allemaal onderwerpen en gebeurtenissen bij haalt die niets met het gesprek te maken lijken te hebben? Vaak zijn die ogenschijnlijk losse onderwerpen met elkaar verbonden, doordat je gesprekspartner ze allemaal associeert met eenzelfde gevoel als hij heeft bij het onderwerp waar jullie nu over spreken.

Kijk de video over dit onderwerp. En als iemand er allerlei ogenschijnlijk andere situaties bijsleept, waarbij hem kennelijk van alles dwarszit, ga dan eens op zoek naar het gevoel dat daarachter zit en dat de onderwerpen met elkaar verbindt. Door die gevoelens bespreekbaar te maken zullen jullie vooruitgang boeken over het onderwerp dat jullie eigenlijk aan het bespreken waren.

Gevoelens spelen altijd een hoofdrol in de manier waarop we dingen interpreteren en in hoe we op dingen en mensen reageren. Maar ze worden maar zelden letterlijk benoemd in een gesprek.

Er lopen zoveel gesprekken mis, doordat iemand zich niet gehoord voelt in wat hem dwarszit en zelf ook niet de goede woorden vindt om er aandacht voor te krijgen. Dan halen mensen niet het doel dat ze voor ogen hadden. En dat is jammer, want …. constructief communiceren kun je leren.