Een van de elementen uit het CCSS-model voor constructieve communicatie is ‘Empathie’. In de video leggen we uit wat wij eronder verstaan in constructieve communicatie. Empathie is het vermogen om je als mens in te leven in wat een ander beweegt. Wat hem drijft of hoe hij de dingen beleeft. Je hoeft niet heel diep na te denken om te beseffen dat je een serieuze gesprekssituatie eenvoudigweg niet goed kúnt handelen wanneer je helemaal geen aandacht besteedt aan wat er in de ander omgaat.
Het is wel belangrijk te bedenken dat empathie niet hetzelfde is als sympathie. Om het een beetje alledaags te zeggen: je hoeft iemand niet aardig te vinden om empathie op te brengen. Stel je maar eens voor dat een rechercheur iemand moet verhoren op verdenking van een weerzinwekkende misdaad. Het ligt voor de hand dat die geen sympathie voelt voor zo’n verdachte, maar hij of zij zal zich toch wel zeker empathisch opstellen om zich in te kunnen leven in wat die mens kan hebben bewogen.
We hebben empathie als mens allemaal van huis uit in onszelf gebakken zitten. Maar je kunt het vervolgens ook verder ontwikkelen en er beter in worden, of er juist niet veel mee doen en dan word je er vanzelf ook minder goed in.
In een beroepsmatige of zakelijke setting is het belangrijk om je in te kunnen leven. Door te weten wat een ander beweegt, wat hem drijft, kom je over informatie te beschikken die je kan helpen. En tegelijk ook, doordat je houding uitstraalt dat je aandacht hebt voor die andere mens, voelt die zich meer gezien en gehoord. En dat draagt weer bij aan een beter gespreksklimaat. Twee vliegen in één klap. Empathisch kunnen zijn, je inleven in een ander, is een onmisbaar onderdeel van constructieve communicatie. En constructief communiceren kun je leren.