Soms helpen koetjes en kalfjes niet meteen…

 

Wanneer je een serieus inhoudelijk gesprek met iemand aangaat, is het goed om met iets luchtigs te beginnen, de zogeheten koetjes en kalfjes. Maar soms volgt er op een simpele vraag een eindeloos antwoord… Hoe kun je dat verhaal op een elegante manier doorbreken en het eigenlijke gespreksonderwerp aansnijden? Dat is soms best moeilijk. Probeer het zelf maar eens:

Op welk moment in dit eindeloze verhaal zou jíj inbreken? Hoe zou je dit relaas op een elegante manier onderbreken en het inhoudelijke onderwerp aansnijden?

Bedenk de letterlijke woorden die je zou gebruiken om dit te doen en noteer voor jezelf het precieze moment waarop je dit zou doen.

Vergelijk het eens met een van je collega’s. Heeft die het op een andere manier aangepakt? Vond hij of zij jouw manier elegant? En hoe lang heeft de ander erover gedaan om een einde te maken aan voortdurende vakantieverhaal?

BEDENK: zo’n situatie kan zich ook andersom voordoen. Stel, je hebt zelf moeite om terzake te komen. Je hoort jezelf maar doorpraten zonder kans te zien om tot de kern door te dringen. Herken je dat?