Empathie en omgaan met gevoeligheden als voorstopper voor agressie

In voetbal is de voorstopper geen gewone verdediger. Hij richt zich op het grootste gevaar, de spits van de tegenpartij. In plaats van alleen in de achterhoede, bevindt hij zich geregeld juist in de voorhoede en wendt dreigingen in vroeg stadium af. Zelfs tot in het strafschopgebied van de tegenstander speelt hij bovendien een belangrijk rol bij scoringskansen.

Zoals de voorstopper tegendoel-punten voorkomt, behoeden Empathie en Gevoel je voor escalatie in communicatie. Ook daar is het belangrijk om in vroeg stadium te voorkomen dat zaken uit de hand lopen. Op die manier zul je veel minder vaak terug moeten vallen op damage controlin de achterhoede.

In deze training leer je:

Jezelf in andermans schoenen ver­plaatsen en daarbij verder kijken dan labels en stereotypen, levert informatie op over wat een ander beweegt. Empathie maakt de ander toegankelijker én het maakt jou doelmatiger.

Door daarnaast ook zorgvuldig om te gaan met gevoelig­heden en passende aandacht te geven aan waarneembare persoonlijke spanningen, zorg je voor een beter gespreksklimaat in situaties waarin dat juist een uitdaging is.