Doorgaans gaan we de strijd aan met van alles en iedereen op een soortgelijke manier: hoofd omlaag, hoorns naar voren en op directe wijze de confrontatie aangaan. Dit levert lang niet altijd het gewenste resultaat en is ook in veel gevallen verre van aangenaam. Maar ja, hoe moet je het anders doen? Door je te verplaatsen in de situatie en de ander kun je soms op veel originelere en effectievere manier handelen. Hier volgen daarom een aantal voorbeelden waarin men de strijd op onverwachte manier aanging; met humor, creativiteit én met meer resultaat.

De whisky-oorlog over Hanseiland

Hanseiland is een klein onbewoond eiland in het hoge noorden. Er bevindt zich niets van waarde op het eiland van 1,3 km², maar desondanks strijden Canada en Denemarken al sinds de jaren dertig over dit stuk rots in de zee. Volgens het Internationaal recht mogen alle naties eigendom claimen over al het land dat zich binnen 12 milesvan hun kustlijn bevindt. Volgens die wet valt Hanseiland zowel onder Canada als Denemarken. Beide landen willen hun territoriale claim laten gelden, zonder dat ze er direct een enorme oorlog over willen voeren. Hoe ze dat doen? In 1984 plaatste Denemarken voor het eerst de Deense vlag op het eiland met een briefje erbij: ‘Welkom op het Deense eiland’. Bij het briefje werd een fles whisky neergezet. Sindsdien brengen militairen van beide landen het eiland met regelmaat een bezoek waarbij ze hun eigen vlag neerzetten en een fles whisky (de Denen) of een fles schnapps (de Canadezen) voor elkaar achterlaten. Hoewel de strijd over het eiland hiermee niet beslecht wordt, bereiken de landen met humor en goede wil precies wat ze willen: niemand laat zijn claim op het grondgebied varen, maar het levert ook geen ongewenste schade en escalatie op. In tegendeel zelfs.

Neonazi sponsorloop

In november 2014 werd in het plaatsje Wunsiedel een mars georganiseerd door neonazi’s. Het plaatsje is een bedevaartsoord voor neonazi’s omdat Rudolf Hess, een vooraanstaande man van nazi-Duitsland, daar begraven ligt. Het lokale bedrijfsleven was echter alles behalve blij met de komst van de extreem rechtse demonstranten. Het blokkeren van de wegen en neerhalen van de rolluiken zou volgens de ondernemers uit Wunsiedel te weinig uithalen en dus besloten ze iets anders te organiseren. Voor elke meter die de neonazi’s zouden afleggen, zou 10 euro gedoneerd worden aan het project Exit-Deutschland. Dit is een project dat zich inzet om mensen te helpen wanneer zij de extreem rechtse scene willen verlaten. Op deze manier veranderde de mars in een sponsorloop waarmee de neonazi’s € 10.000 binnenliepen voor de hulporganisatie die toewerkt naar hun ondergang.

Sportieve ordehandhaving

Toen de NS liet weten de station poortjes op verschillende stations dicht te zullen doen, kregen ze een vloedstroom aan protesten over zich heen. Het idee was dat de stations zo veiliger zouden worden en zwartrijden minder voor zou komen omdat je het perron alleen nog maar met een geldig vervoersbewijs kon betreden. Velen waren echter ontstemd over deze actie van de NS. Als reactie op dit nieuws werd onder andere een Facebook-event aangemaakt onder de naam ‘WK poortje springen’. Tientallen duizenden mensen gaven aan daar naartoe te zullen komen, iets wat voor de NS nog wel eens heel akelig kon gaan aflopen. De reactie van de NS was ijzersterk!

Op de betreffende Facebook pagina plaatste de NS het volgende bericht:

“Das nou toevallig, op diezelfde dag hebben we op de 46 afgesloten stations ook het Nederlands Open Boetes Uitschrijven. Gemengd, dubbel, Paralympisch en onder de 21. Mogelijk een Olympische discipline vanaf 2028. En hoe toevallig: ook het WK EHBO komt naar Rotterdam. We maken er een mooie dag van.”

Wanneer de NS verontwaardigd, dreigend of al te bezorg gereageerd zou hebben, was de kans groot dat dit enkel olie op het vuur had gegooid. In plaats daarvan reageerde ze op sympathieke en humoristische wijze. Hun reactie werd niet alleen allom geprezen, maar haalde ook de angel uit de opstandigheid van hun ‘tegenstanders’ en het WK poortje springen vond nooit plaats.

Ik hoop dat bovenstaande voorbeelden een inspiratie zullen zijn om het in de toekomst eens over een hele andere boeg te gooien. Verplaats je in de ander en verdiep je in de context. Bedenk wat in dít geval de beste route is. Zie het als een uitdaging waarin je de kans krijgt om je creativiteit, sluwheid en resultaatgerichtheid in te zetten voor iets waar je gepassioneerd over bent. Wie wil dat nou niet?

Gelijk aan de slag?

Bekijk onze trainingen en workshops

klik hier

CCSS

Hét model voor constructieve communicatie

Rielutions

Meer weten over ons?

Lees ook:

Nu...Even...Niet!!