Ik ben geen zeiler, maar ik heb me laten vertellen dat de sfeer aan boord verre van gezellig is op het moment dat je met elkaar het zeilschip veilig de haven in probeert te krijgen. Sterker nog, ik geloof dat de exacte woorden waren: “Wanneer je de haven ingaat is er altijd stress en geschreeuw. Dat kan gewoon niet anders.” Ik ben er eens op gaan letten. Wanneer je op een zonnige middag een uurtje de pleziervaart observeert aan een drukke sluis, kun je het met eigen ogen zien. Stress en harde woorden zetten de toon. Ik kan me goed voorstellen dat iedereen op scherp staat op zo’n moment. Een auto inparkeren langs een drukke weg is soms al hele een uitdaging, dus zo’n groot schip ‘inparkeren’ dwingt bij mij alleen maar respect af. Desondanks blijft het knagen…  

Dat je op zo’n prachtig zeilschip, soms op de mooiste plekjes van de wereld, tijdens je vakantie nota bene, bij voorbaat al weet dat je op gezette tijden geen ruimte zult vinden voor hoffelijkheid in de communicatie.  Als het dán al niet lukt, dan kun je ervan uitgaan dat het in extremere situaties volstrekt onmogelijk zal zijn om hoffelijk te blijven. En dat is iets, waar ik mij niet bij neer kan leggen. Vooral niet omdat hoffelijkheid essentieel is voor constructieve communicatie. Juist in stressvolle situaties.

Sinds ik er extra op ben gaan letten, kom ik allerlei voorbeelden tegen die wel degelijk bewijzen dat het mogelijk is om onder de meest extreme omstandigheden hoffelijk te blijven. Ik zal twee van de meest opvallende voorbeelden geven:

Het eerste voorbeeld gaat over Malika Oufkir die, nadat ze in ongenade zijn gevallen bij de Marokkaanse koning, met het hele gezin 20 jaar gevangengehouden werd in beestachtige omstandigheden. De jongste telg van het gezin kon zich zelfs niet herinneren ooit in vrijheid te hebben geleefd. Ze waren veroordeeld tot een barbaarse manier van leven en er was geen enkel uitzicht op verbetering. En toch… ze bleven er streng aan vasthouden om elkaar netjes tegemoet te treden. Vragen werden altijd beleefd geformuleerd, iedereen zei netjes “bedankt” wanneer de situatie er ook maar half aanleiding toe gaf en binnen het gezin bleef men de gezinshiërarchie en omgangsvormen eren zoals dat in de buitenwereld van iedereen verwacht zou worden. Malika legt in haar boek “De gevangene” uit dat het deze kleine dingen waren die maakte dat de gezinsleden tijdens hun brute gevangenschap gevoelsmatig niet volledig gereduceerd werden tot beesten. Wanneer je haar verhaal leest, snap je wat ze bedoelt. Het is niet makkelijk om onder dergelijke omstandigheden hoffelijk te blijven tegen elkaar. Maar het gaf hun houvast aan civilisatie en aan hun menselijkheid.

Het tweede voorbeeld gaat over de laatste levensuren van Neavy SEALAdam Brown. Adam raakt ernstig gewond tijdens een onwaarschijnlijk gevaarlijke operatie in Afghanistan. Hij moest onder zwaar vuur in veiligheid gebracht worden. In het donker en op onbegaanbaar terrein moesten 8 teamleden Adam in volle bepakking in veiligheid zien te brengen. Terwijl zij zich vallend en glijdend, stapje voor stapje verplaatsten, probeert de medische hulpverlener Adam in leven te houden. Hiervoor zet hij af en toe, zo kort mogelijk, zijn lampje aan. Iedere keer dat hij zijn lampje gebruikt, wordt de groep nog intenser en nauwkeuriger onder vuur genomen door de vijand. De reactie van een van de mannen was hierop als volgt: “Ik weet dat je doet wat je moet doen, maar zou je het kunnen doen zonder dat lampje?” Dat is een bijzonder hoffelijke formulering… gezien de omstandigheden!

Hoffelijkheid is belangrijk in communicatie, zeker bij stressvolle situaties. Na het lezen van bovenstaande (waargebeurde!) voorbeelden, kun je simpelweg niet meer zeggen dat het soms gewoon niet kan. Het is misschien moeilijk… maar niet  onmogelijk. En zeker niet als je met de zon op je hoofd een mediterrane haven invaart met een prachtig zeilschip waarop je met je familie een vakantie viert. Toch???

CCSS

Hét model voor constructieve communicatie

Rielutions

Meer weten over ons?

Lees tip:

De gevangene - Malika Oufkir

Lees tip:

Fearless - Eric Blehm