Inmiddels zijn we ruim een maand op weg in 2021. Dat zijn we begonnen we met behoorlijk wat opgelegde beperkingen in verband met de corona-besmettingen en het is nog onduidelijk hoe snel en op welke manier we dat allemaal achter ons kunnen laten.

Ik heb lange tijd kunnen doen alsof het voor mij persoonlijk allemaal wel meeviel – uiteindelijk je moet ook verder en bij de pakken neerzitten heeft dan niet veel zin – maar ik vind toch onderhand wel dat het leven wat schraal is geworden. Je ziet je familie en je vrienden te weinig, ik omhels te weinig mensen….

Wanneer ik me dan bedenk dat de schade voor mij persoonlijk nogal meevalt, maar dat er zóveel mensen zijn die op allerlei manieren echt zwaar worden getroffen, dan kunnen we wel nagaan dat als het eenmaal zover is dat we deze periode achter ons kunnen laten, we dan pas zullen gaan zien en voelen hoeveel schade deze periode op veel plekken na zal laten. En hoeveel er nodig zal zijn om daar allemaal weer bovenop te komen.

We hebben het al vaak gehad over ‘samen’. Hoe communicatie, constructieve communicatie zoals wij het erover hebben, nodig is om samen dingen tot stand te brengen. Dat ‘samen’ ook eigenlijk de enige manier is waarop je als mensen dingen tot stand kunt brengen. Alleen kom je niet ver en één van de dingen die deze periode laat zien, is hoe waar dat is. Hoe belangrijk dat ‘samen’ ook voor ons is en hoe broos het allemaal is. Wat een enorme impact gebeurtenissen kunnen hebben op de systemen waarmee we onze levens hebben georganiseerd, en waarmee we ons werk doen en geld verdienen. En ook: hoe weinig invloed je daar – helemaal in je eentje – op kunt uitoefenen.

Iets bereiken voor jezelf en de wereld beter maken zijn twee dingen die niet tegenover elkaar hoeven staan. Misschien dat dat besef nu meer tot ons door kan gaan dringen. En dus: dat de communicatie-skills die ons kunnen helpen om samen een betere wereld te maken, dezelfde zijn waarmee je iets goeds voor jezelf bereikt. Dus waarmee je een goede deal sluit, mensen motiveert, problemen oplost, zaken in goede banen leidt, persoonlijke relaties onderhoudt en ga maar door.

In deze periode is op veel plaatsen – noodgedwongen – op bestaande interne verhoudingen en eerder opgebouwde vertrouwensrelaties gesteund… om onze wereld, onze zaken, … door te laten draaien terwijl we afstand van elkaar moeten houden. Hier en daar is zelfs flink roofbouw gepleegd en niet voldoende aandacht besteed aan onderhoud van relaties en vertrouwensbanden. En het is belangrijk om dat wel weer te gaan doen en dus aandachtig te zijn in hoe we met elkaar communiceren in die soms best lastige balans tussen het ‘zelf’ en het ‘samen’.

Mensen die onze vlogs en blogs vaker bekijken kennen ons CCSS-model voor constructieve communicatie met zes basiselementen. Empathie, Doel, Duidelijk, Gevoel, Oprecht en Hoffelijk. We leven in een wereld waarin je overal tegenstellingen hoog kunt zien oplopen. Dat is precies wat we nu niet nodig hebben om verder te komen. En dus zullen we in de komende tijd in onze vlogs nog eens extra aandacht besteden aan die zes elementen – Empathie, Doel, Duidelijk, Gevoel, Oprecht en Hoffelijk – om duidelijk te maken hoe die het ‘zelf’ én het ‘samen’ kunnen dienen. We zullen in de komende weken daarbij eens een ander gezichtspunt nemen. Niet alleen kijken naar wat deze zes elementen extra op kunnen leveren, maar zelfs dat we ze eigenlijk niet kunnen missen. Dus: wat gebeurt er wanneer we die zes basiselementen willens en wetens geen plek geven in samenwerkingen?

Wil je er meer over weten, hou dan onze vlogs de komende tijd in de gaten.