Weten wat je wilt

Wat je graag wilt, krijg je zelden op een presenteerblaadje aangeboden. Voor de meeste dingen moet je hard werken. Dat weten we uit eigen ervaring en wie nog wat bevestiging nodig heeft, kan zich onderwerpen aan honderden tegeltjeswijsheden en quotes die hetzelfde vertellen.  Het is dan ook niet verrassend dat wanneer we iets van een ander willen, we daar extra moeite voor moeten doen. Op zich geen probleem… als je precies weet wat je wilt, krijg je de ander vaak wel bereid om daaraan mee te werken. Maar waarom gaat dat meestal zo moeizaam? Waarom moet je er zó hard voor werken?  

Een groot deel van het probleem ligt al in dat ene zinnetje: “als je weet wat je wilt”. We denken vaak te weten wat we willen, maar in de praktijk valt dat erg tegen. Zo komen we er gaandeweg achter dat het ons niet brengt wat we hoopten, dat we meer willen dan we aanvankelijk dachten of niet de consequenties willen aanvaarden die in de realiteit verbonden zijn aan wat we willen.

Er is veel onderzoek gedaan naar hoe we onze keuzes maken. Daaruit komt keer op keer naar voren dat we maar heel weinig begrijpen van hoe we bepalen wat we willen. Ons beslissingsproces vindt zo goed als volledig plaats in ons onderbewuste. Daniel Kahneman legt in zijn boek ‘Ons feilbare denken’ haarfijn uit dat we eigenlijk geen idee hebben waarom we willen wat we willen. Vervolgens bespreekt Barry Schwartz in ‘De paradox van keuzes’, ook nog eens hoe slecht we zijn in het maken van keuzes. Hij legt uit hoe het toenemend aantal opties het haast onmogelijk maakt om tevreden te zijn met de keus die we maken. Zomaar twee voorbeelden van gezaghebbende wetenschappers die ons uitleggen dat we niet weten wat we willen. En er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen! Hoe overtuigend deze onderzoeksresultaten ook zijn, hoe ontmoedigd ik me ook kan voelen na het lezen van deze inzichten, ik blijf toch altijd twijfelen of die theorie wel echt terug te vinden is in de praktijk. Want als ik om me heen kijk zie ik dat we allemaal iedere dag eindeloos veel keuzes maken, streven naar wat we willen en vechten voor zoveel mogelijk keuzemogelijkheden.

Zouden de onderzoekers het allemaal fout hebben?

Net wanneer ik begin te geloven in ons vermogen om tegen alle verwachting in wél te weten wat we willen, lees ik in de krant het volgende bericht: een vrouw heeft op haar 17eeen miljoen gewonnen in de loterij. Enkele jaren later vertelt ze dat dat geld haar leven en geluk heeft aangetast. De pijn zit volgens haar in het feit dat ze het zat is om designer kleding te kopen, nooit zeker weet of een jongen verliefd is op haar of op haar geld en dat ze op de Malediven niet ongegeneerd veel kan drinken zoals ze dat op minder luxe vakantiebestemmingen wel had kunnen doen. Ze heeft besloten dat ze de loterij gaat aanklagen. Ze wil die rechtszaak vast graag winnen, dan krijgt ze een schadevergoeding in de vorm van nog meer geld… De onderzoekers hebben dus toch gelijk. We hebben geen idee wat we willen. Jammer, ik had het zo graag anders gewild.

Gelijk aan de slag?

Bekijk onze trainingen en workshops

Ja graag!
klik hier

CCSS

Hét model voor constructieve communicatie

Meer lezen

Rielutions

Meer weten over ons?

Lees het hier
2018-06-08T12:09:02+00:00 By |Doel|0 Comments